Afiseaza: 1-24 din 194 produse
FiltreFuncționarea celulară
Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru procesele metabolice care au loc în celulele noastre. Aceste substanțe sunt implicate în sinteza proteinelor, producția de energie, diviziunea celulară și alte procese fundamentale.
Sistemul imunitar
Anumite vitamine, cum ar fi vitamina C și vitamina D, joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar, acestea ajutând la prevenirea bolilor și la reducerea riscului de infecții.
Formarea oaselor și dinților
Minerale precum calciul și fosforul sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și dinților. Vitamina D, de asemenea, este crucială pentru absorbția calciului și utilizarea acestuia în organism.
Coagularea sângelui
Vitamina K este necesară pentru coagularea normală a sângelui. Lipsa acestei vitamine poate duce la probleme de coagulare și sângerări excesive.
Funcționarea sistemului nervos
Vitaminele din complexul B, cum ar fi B1, B6 și B12, sunt esențiale pentru funcționarea normală a sistemului nervos. Acestea ajută la transmiterea impulsurilor nervoase și la menținerea sănătății creierului.
Protecția împotriva radicalilor liberi
Unele vitamine, precum vitamina E și vitamina C, au rol antioxidant și ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, contribuind astfel la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor cronice.
Sinteza hormonilor
Anumite vitamine și minerale sunt implicate în sinteza hormonilor. De exemplu, iodul este esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Transportul oxigenului
Fierul este esențial pentru sinteza hemoglobinei, care transportă oxigenul în sânge către celulele din întregul corp.
8 vitamine și minerale indispensabile
Iată lista de 8 vitamine și minerale fundamentale pentru buna funcționare a organismului:
Calciu
Calciul este vital pentru sistemul osos, însă are un rol important și în funcționarea celulelor nervoase. În plus, calciul păstrează tensiunea arterială în limite normale. Nu doar brânzeturile, iaurtul și laptele sunt bogate în calciu, ci și sardinele, somonul, broccoli-ul, varza Kale, spanacul, tofu, fasolea boabe, bamele, portocalele, smochinele și migdalele.
Vitamina D
Numită și vitamina soarelui, pentru că se asimilează cel mai bine în prezența razelor de soare, vitamina D face o echipă de nedespărțit împreună cu calciul pentru sănătatea oaselor noastre. Pe lângă acest rol, vitamina D susține sistemul imunitar, reglează metabolismul și ajută la prevenirea cancerului. Pe lângă soare, există și surse alimentare de vitamina D, și anume peștele gras, ouăle, ciupercile și alimentele fortificate cu vitamina D.
Magneziu
Acest mineral este esențial pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular și cel osos. Magneziul ne ajută să ne dezvoltăm masa musculară și să evităm febra musculară după un efort mai intens. Magneziul poate fi găsit în nuci, ciocolată neagră, legume cu frunze verzi, dovleac și semințe de dovleac, cereale integrale și banane.
Vitamina E
Acționând aproape ca un magician împotriva îmbătrânirii, vitamina E luptă cu radicalii liberi, ne protejează de cancer și ne scade riscul de afecțiuni ale sistemului nervos, cum este boala Alzheimer. Surse alimentare bogate în vitamina E sunt nucile, migdalele, semințele de floarea-soarelui, alunele de pădure, uleiul de măsline, avocadoul, kiwi-ul.
Fier
Fără suficient fier, organismul nu poate produce hemoglobină în cantități adecvate, ceea ce poate duce la anemie și la o furnizare inadecvată de oxigen către țesuturi. Fierul are un rol important în funcționarea normală a sistemului imunitar, ajutând la combaterea infecțiilor și menținerea sănătății și necesar pentru mai multe procese metabolice, inclusiv producerea de energie și sinteza ADN. Fierul de tip hem (mai ușor absorbit de către organism) se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carne de vită, carne de porc, pește și pui, iar fierul non-hem este prezent în produsele de origine vegetală, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nuci, semințe și leguminoase (fiind mai greu absorbit de organism, e bine de știut că aportul de vitamina C în același timp cu alimente bogate în fier non-hem poate îmbunătăți absorbția acestuia).
Vitamina C
Vtamina C este esențială pentru imunitate, lupta împotriva radicalilor liberi și încetinirea îmbătrânirii corpului. Vitamina C nu poate fi acumulată în organism, de aceea este important să fie consumate la intervale scurte de timp alimente cu conținut crescut de vitamina C: kiwi, papaya, citrice, roșii, ardei gras, pătrunjel, legume verzi.
Complexul de vitamine B
Complexul de vitamine B include o serie de vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (folatul), B12 (cobalamina). Principalul rol al vitaminelor B este sănătatea sistemului nervos, însă ele au implicații multiple și în funcționarea altor organe. Surse de vitamine B sunt: cereale integrale, spanac, broccoli, conopidă, dovleac, drojdie de bere, carne de curcan și vită, ficat de pui și porc.
Iodul
Iodul este un element esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide, care joacă un rol crucial în reglarea metabolismului și dezvoltarea normală a organismului. Peștele, scoicile, algele marine și ouăle sunt surse bune de iod. Multe țări au adăugat acest mineral la sarea de masă pentru a preveni deficiența de iod.