MOMORDICA CHARANTIA CASTRAVETE TIBETAN
Momordica; Măslin; Șofran- de-India (Curcuma longa; Gymnema ; Anghinare; Păpădie;
Castravetele tibetan (Momordica) supranumit și insulina verde - este un produs foarte intens ca acțiune, cu o concentrație ridicată de principii active, destinat în principal persoanelor diabetice, dar și celor care au valori ridicate ale colesterolului sau ale trigliceridelor, precum și celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare cronice.
Acțiuni fiziologice:
Contribuie la buna funcționare a pancreasului, la menținerea în limite normale a glicemiei, a colesterolului și a trigliceridelor; contribuie la menținerea unei receptivități normale a organismului la insulină și la buna gestionare a metabolismului zaharurilor și grăsimilor.
Aceste ingrediente protejează vederea, ajută la o vindecare mai rapidă a rănilor, stimulează activitatea rinichilor – elemente de maximă importanță pentru calitatea vieții diabeticilor.
Castravetele tibetan-are acţiune insulinică, adică sporeşte secreţia de insulină la nivelul pancreasului, determină creşterea producţiei de celule beta din pancreas, ceea ce duce la o îmbunătăţire în producerea de insulină din organism.
Insulina vegetală conține 17 aminoacizi, din care 16 sunt identici cu aminoacizii insulinei bovine, folosite în medicina tradițională.
Stabilizantele glicemiei sunt cele mai importante componente ale amestecului, deoarece pe de o parte scad glicemia, iar pe de altă parte împiedică variațiile puternice ale acesteia. Efecte de stabilizare a glicemiei au frunzele de Gymnemasi, mai ales extractul de fructe de Castravete Tibetan, o plantă cu efecte redutabile în diabet.
Hipoglicemiantele sunt cele care produc o scădere destul de abruptă asupra glicemiei, atât prin acțiune directă (conține substanțe cu efect similar cu cel al insulinei), cât și prin acțiunea de stimulare a secreției endocrine a pancreasului. Plante puternic hipoglicemiante sunt măslinul, anghinarea și Gymnema.
Extractul din frunze de măslin are un efect foarte puternic de scădere a glicemiei, sesizabil – la cele mai multe persoane – la câteva zeci de minute după ingerare. De asemenea, ajută la prevenirea afecțiunilor cardiace și vasculare ce apar ca și complicații ale diabetului.
Extractul de Anghinare acționează asemeni insulinei în organism, scăzând rapid glicemia. De asemenea, Anghinarea stimulează secreția endocrină și exocrină a pancreasului, protejează vasele de sânge, ajutând la prevenirea unor complicații ale diabetului, cum ar fi ateroscleroză, arterita obliteranta.
Gymnema sylvestre este o plantă tropicală, folosita de milenii în medicina Ayurveda, supranumită și distrugătorul de zahăr. Este un excepţional reglator al glicemiei şi totodată un ajutor pentru pancreas. Această plantă scade pofta de dulce (fatală diabeticilor) și ajută organismul să utilizeze mult mai eficient insulina produsă de propriul pancreas.
Hipocolesterolemiantele au, așa cum o arată și numele, un efect de scădere a valorilor colesterolului total și a colesterolului rău (LDL). În cazul dat, însă, acțiunea acestor ingrediente nu se oprește aici, ele având și efecte de scădere a trigliceridelor și a tensiunii arteriale, extrem de importante în prevenirea și combaterea efectelor secundare ale diabetului. Din această categorie fac parte păpădia, anghinarea, frunzele de măslin și Turmericul (Curcuma longa).
Turmericul (Curcuma longa) este o plantă care a atras de-a lungul timpului atenția specialiștilor datorită complexității sale terapeutice. Acesta are un efect de scădere a colesterolului rău (LDL), reduce cantitatea de grăsimi (trigliceride) din sânge, prevenind depunerea lor pe artere.
Extractul de păpădie este un adevărat elixir pentru ficat, ajutându-l să se regenereze și să funcționeze normal. Are rolul de a repara avariile produse de medicația antidiabetică, dar și de a regla valorile colesterolului și grăsimilor din sânge, care sunt critice la persoanele cu diabet.